Duitsland en Frankrijk overwegen onbemande vliegtuigjes naar Oost-Oekraïne te sturen.
Dat maakten de landen bekend. Met behulp van de drones moet worden gecontroleerd of regeringstroepen en de pro-Russische separatisten de wapenstilstand naleven.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft om de inzet van de onbemande toestellen gevraagd. De Duitse minister Ursula von der Leyen bevestigde zondagavond laat het verzoek te overwegen. Ook haar Franse collega Jean-Yves Le Drian liet weten dat wordt gesproken over de inzet van drones.
Fragiel bestand
Twee drones uit Oostenrijk arriveerden maandag al in Kiev. Een woordvoerder van de OVSE liet weten dat nog eens twee onbemande vliegtuigjes zijn besteld. De organisatie wil bovendien het aantal waarnemers in het conflictgebied flink uitbreiden. President Petro Porosjenko van Oekraïne stemde vorige maand al in met de inzet van de drones.
Het bestand tussen Kiev en de opstandelingen geldt als erg fragiel. Zo werd afgelopen week nog zwaar gevochten rond het vliegveld van rebellenstad Donetsk. De opstandelingen zouden een poging hebben gedaan de strategisch belangrijke luchthaven te veroveren op de regeringstroepen.
Stoltenberg: NAVO blijft in Oost-Europa
Jens Stoltenberg heeft maandag tijdens zijn eerste reis als secretaris-generaal van de NAVO beklemtoond dat het bondgenootschap blijvend aanwezig zal zijn in het oosten van Europa. Hij was in Polen, dat zich evenals de Baltische staten bedreigd voelt door het beleid van de Russische regering. Stoltenberg zei na een gesprek met de Poolse president Bronislaw Komorowski dat hij met zijn bezoek “de sterke solidariteit van de NAVO in deze onrustige tijden” wilde tonen.
Komorowski pleitte de afgelopen weken herhaaldelijk voor versterking van de NAVO in Oost-Europa in het algemeen en Polen in het bijzonder. Hij noemde het maandag de eerste taak van de NAVO om het streven van de Oekraïners naar democratie en onafhankelijkheid te steunen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl